چگونه رب گوجه درست کنیم


چگونه رب گوجه درست کنیم

با رسیدن فصل برداشت گوجه فرنگی و ارزان تر شدن قیمت گوجه، اکثر خانم های کدبانو به فکر تهیه رب گوجه فرنگی می افتند. در این مطلب طرز تهیه رب گوجه فرنگی را بیان می کنیم.


چگونه رب گوجه خانگی خوش طعم درست کنیم؟

چه گوجه هایی را انتخاب کنیم؟

روش های تهیه رب:

 برای تهیه رب گوجه ، بهتر است از گوجه های سالم و خوشرنگ استفاده کنید. این گوجه ها در فصل برداشت گوجه که اوایل تابستان می باشد، پیدا می شود، چون در زمستان دیگر نمی توانید گوجه خوشرنگ و ارزان پیدا کنید.

درست کردن رب گوجه آفتابی:

طرز تهیه سرکه انگبینآشنایی با طرز تهیه ترشی اسپانیایی

 برای آماده شدن رب ، نیاز است که که آب رب چند ساعتی بجوشد تا تبدیل به رب شود. برای اینکه متوجه شویم رب آماده شده ،به این مرحله می رسیم که رب شروع به جوشیدن با صدای بلند می کند و حتی به بیرون پرتاپ می شود. این حالت نشان می دهد که آب اضافی رب گرفته شده و رب کاملاً رسیده است.

درست کردن رب گوجه خانگی با ۳ روش عالی با همه نکات

درست است که پختن رب گوجه در خانه کمی زمان بر است؛ اما اگر یکبار امتحان کنید، خودتان به این نتیجه می رسید که: واقعاً ارزشش را دارد که خودتان دست بکار شوید و رب خانگی درست کنید. چون رب گوجه خانگی نسبت به نوع کارخانه‌ای آن سالم تر، به صرفه تر، خوشمزه تر است و البته مواد افزودنی هم ندارد.

اگر صبور باشد و تا آخر این پست را بخوانید، علاوه برای آشنایی با ۳ طرز تهیه رب گوجه حتما شما را با نکات خوبی برای پخت رب گوجه و نگهداری آن آشنا می کنم.

خلاصه ای از آنچه قرار است بخوانید:

اول از همه برای تهیه رب گوجه خانگی چه گوجه هایی را انتخاب کنیم؟

برای اینکه ربی که می پزید کاملاً قرمز و غلیظ شود و همچنین به ازای هر کیلو گوجه مقدار بیشتری رب بگیرید، سعی کنید گوجه هایی را انتخاب کنید که:

حتما بخوانید: استفاده از میوه ها و سبزیجات در حال خراب شدن

روش های درست کردن رب گوجه خانگی چگونه است؟

معروف ترین روش های درست کردن رب گوجه خانگی ۳ روش زیر است:

۱-طرز تهیه رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه

تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه متداول ترین روش درست کردن رب گوجه است. زیرا هم درست کردن رب گوجه خانگی با این روش خیلی ساده است همچنین در همه فصل های سال می توانید با این روش رب درست کنید. چون به آفتاب یا بزار خاصی اصلاً نیاز ندارد.

مواد مورد نیاز:

مراحل درست کردن رب گوجه با روش جوشاندن

۱- ابتدا گوجه ها را بشویید و صبر کنید تا آب بیندازد.  در حین شستن اگر گوجه ها خرابی یا کپک زدگی دارند آنها را تمیز کنید.

۲- گوجه ها را به ۳ الی ۴ قسمت برش بزنید.

۳- آنها را در قابلمه بریزید نسبت به مقدار گوجه ها تقریباً به ازای هر دو الی ۳ کیلو گوجه، یک قاشق غذا خوری روی گوجه ها نمک بپاشید.  نمک کمک می کند گوجه حین جوشیدن آب بیندازد و باعث ماندگاری و جلوگیری از خراب شدن رب گوجه می شود.

نکته: برای تهیه رب گوجه بهتر است از قابلمه روحی برای تهیه رب گوجه استفاده کنید. قابلمه مسی، چون مس با رب گوجه واکنش می دهد و مواد مضر تولید می کند، خوب نیست.

۴- قابلمه را روی شعله گاز بگذارید و حرارت را متوسط کنید. درب قابلمه را بگذارید تا رب گوجه ها کم کم آب بیندازند و در آب خودشان شروع به جوشیدن کنند. ( نیاز به اضافه کردن آب ندارد. ) حدود نیم ساعت تا یک ساعت گوجه ها  باید خوب پخته شوند و پوست آنها به راحتی جدا شود. کاملاً مشخص است که گوجه پخته شده.

اگر به گوجه نمک نزده باشید خوب آب نمی اندازند حتی ممکن است گوجه ته بگیرد.

۵- بعد که گوجه ها خوب پخت. گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا کاملاً خنک شوند.

۶-گوجه های پخته را با دست ورز دهید و تیکه تیکه از صافی رد کنید. تا آب و گوشت گوجه از صافی عبور کند. و پوست و دانه های گوجه داخل صافی بماند. در صافی هم دوباره روی گوجه ها دست بکشید تا آب و گوشت گوجه کاملاً از صافی رد شود.

اگر مقدار زیادی گوجه دارید مثلا بیشتر از ۱۰ کیلو گوجه داشتید، چون مقدار زیاد رب بدست میاید، بهتر است صافی با سوراخ های ریز انتخاب کنید تا تخمه های گوجه تا می شود، از صافی عبور نکند. چون هرچه این تخمه ها کمتر وارد آب گوجه شود، ماندگاری رب گوجه شما بیشتر می شود و دیرتر کپک می زند.

اما اگر مقدار کمتر از ۱۰ کیلو گوجه دارید می توانید از صافی با سوراخ های درشت هم استفاده کنید چون مقدار رب کم است و زود مصرف می شود، اشکال ندارد تخمه های گوجه از صافی عبور کند.

اگر تخمه های گوجه از صافی عبور کرد، در آخر آب گوجه را از صافی ریزتر عبور دهید تا تخمه های گوجه گرفته شود.

این صافی با این اندازه سوراخ برای عبور دادن گوجه خوب است:

۷- بعد آب و گوشت گوجه را که از صافی عبور دادید، روی حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش بیاید.  وقتی جوشید حرارت شعله را متوسط کنید. هر نیم ساعت یکبار آن را بهم بزنید تا ته نگیرد. لازم نیست حرارت شعله را خیلی کم کنید.

مواظب باشید رب گوجه ته نگیرد. رب گوجه اگر ته بگیرد هم طعم خوبی ندارد هم بوی سوختگی تمام رب را می گیرد. همانطور که گفتم رب گوجه هر نیم ساعت از ته بهم بزنید.

درب قابلمه را اصلاً نگذارید تا هم آب رب بخار شود و غلیظ نشود هم سر نرود.

۸- باید چند ساعت رب بجوشید تا برسد. نشانه رسیدن رب در این روش این است که رب شروع به جوشیدن با صدای بلند مثل مواد مذاب می کند. و رب به بیرون پرتاب می شود. این حالت نشان می دهد که آب اضافی رب گرفته شده و رب کاملاً رسیده. در این وقت زیر حرارت را کم کنید تا ۱۵ دقیقه بجوشد.

در این مرحله یعنی وقتی رب رسید، برای اینکه رب دیرتر خراب شود به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه!) حدود یک قاشق غذا خوری روغن مایع به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه حرارت رب را خاموش کنید. ( البته این راهکار دلخواه است و می توانید روغن نزنید اما این روش کمک می کند رب دیرتر خراب شود. )

توجه: اگر دوست دارید رب گوجه خانگی که درست کردید سفت شود. حرارت گاز را خیلی کم کنید تا رب در حال جوشیدن به بیرون پرتاب نشود. با این روش ۳۰ دقیقه بعد از رسیدن رب، باید آن را بجوشانید تا کاملاً سفت و غلیظ شود. فقط هر ۵ دقیقه رب را از ته قابلمه بهم بزنید تا ته نگیرد.

ولی اگر بخواهید کاملاً رب سفت و بدون آب شود در آخر یک روش خوب برای گرفتن آب کامل رب گوجه را خواهم گفت.

۹- در آخر صبر کنید رب خوب سرد یا ولرم شود و بعد با روشی که در ادامه میگم آنها را ظرف کنید که ربتون کپک نزند و تا مدت ها سالم بماند.

حتما بخوانید: روش درست کردن سس گوجه با گوجه تازه و رب

بهترین روش برای ظرف کردن رب گوجه

بعد از درست کردن رب گوجه طرز ظرف کردن رب خانگی خیلی مهم است چرا که اگر نکات آن را رعایت نکنید رب ممکن است خیلی زود کپک بزند و خراب شود.

بهتر است برای ظرف کردن رب از ظروف شیشه ای استفاده کنید. رب به دلیل داشتن خاصیت اسیدی با ظروف فلزی و پلاستیکی واکنش شیمیایی می دهد و مواد ناسالم وارد رب می شود.

۱- شیشه های رب را از قبل خوب بشویید و اجازه دهید کاملاً خشک شود.

۲- بعد از پخت رب گوجه در خانه وقتی رب گوجه هنوز گرم است (نه داغ!) آنها را داخل شیشه رب بریزید.

۳- وقتی رب گوجه را در شیشه ریختید روی رب های داخل شیشه، کمی روغن بریزید و درب آن را محکم ببندید. روغن جلوی رسیدن هوا به رب را می گیرد و موجب جلوگیری از کپک زدن و سیاه شدن رب گوجه خانگی می شود.

۴- شیشه های پر شده از رب را بعد از اینکه روغن ریختید و درب آنها را محکم کردید، یک شبانه روز در کنار آشپزخانه برعکس قرار دهید تا هوای داخل آن کاملاً خارج شود.

۵- بعد آنها در جای خنک یا در یخچال اگر جا دارید، قرار دهید.

توجه: اگر در هنگام درست کردن رب گوجه در خانه از صافی با سوراخ های بزرگ استفاده کردید و تخمه های گوجه زیاد داخل رب است یا اجازه ندادید رب گوجه کاملاً برسد، حتما آن را در یخچال قرار دهید وگرنه خراب می شود.

۶- بهتر است بعد از تهیه رب گوجه آب رب را هم کامل بگیرید تا ربتون ماندگاری بیشتر داشته باشد مخصوصا اگر قرار است آن را در یخچال قرار ندهید.

۲- درست کردن رب گوجه آفتابی

یکی دیگه از روش های خوب درست کردن رب گوجه خانگی که خیلی هم خوشمزه میشود، رب گوجه آفتابی است. برای درست کردن رب گوجه آفتابی همانطور که از نام آن مشخص است، حتما آفتاب شدید نیاز است. بنابراین این روش تنها در تابستان و مناطق گرم مناسب است.

رب گوجه آفتابی خیلی ترش مزه می شود و اگر رب ترش دوست دارید بهتر است از روش پخت گوجه در آفتاب برای تهیه رب گوجه استفاده کنید.

مواد مورد نیاز برای تهیه رب گوجه آفتابی

طرز تهیه رب گوجه آفتابی

۱- برای پخت رب گوجه در آفتاب ابتدا گوجه ها را بشویید. خشک که شد، ۳ الی ۴ تیکه ببرید.

۲- روی گوجه ها را نمک بپاشید، مقدار نمک سلیقه ای است و باید مثلاً برای ۵۰ الی ۶۰ کیلو گوجه حدود یک کیسه نمک ریخته شود. اگر نمک زیاد زدید و رب شور شد، نگران نباشید بعدا به غذاتون نمک اضافه نمی کنید. اما بهتر است نه نمک زیاد بزنید نه کم، تا هم رب گوجه خراب نشود و هم شور نباشد.

توجه: نمک را باید همون اول بزنید تا وقتی گوجه ها در آفتاب قرار می دهید، کپک نزند و آب بیندازد.

برای تست میزان کافی بودن نمک رب: می توانید وقتی به گوجه ها نمک زدید، آنها را بهم بزنید و بعد بچشید اگر نمکدار و خوشمزه هستند یعنی نمکی که زدید کافی است.

۲- گوجه های بریده و نمک زده را داخل قابلمه بریزید، درب قابلمه را ببنید و ۲ روز قابلمه را در آفتاب قرار دهید. هر چند ساعت یکبار آنها را بهم بزنید تا کپک نزند.

می توانید درب قابلمه را باز بگذارید. ولی برای جلوگیری از وارد شدن حشرات و گرد و خاک یک توری روی قابلمه بکشید.

در هر عصر به سراغ گوجه ها بروید و با دست گوجه ها را ورز دهید تا له شود. دو سه روز طول می کشد تا گوجه ها برای رب گیری آماده شوند.

وقتی پوست گوجه از گوشت آن جدا شد، یعنی گوجه ها رسیده. آنها را خوب ورز دهید و تیکه تیکه از صافی با سوراخ های ریز که تخمه و پوست گوجه از آن رد نشود عبور دهید.

خوب گوجه ها را داخل صافی ورز دهید تا گوشت و آب گوجه از صافی عبور کند و تخمه و پوست گوجه داخل صافی بمانند. اگر تخمه های گوجه از صافی عبور کرد در آخر آب گوجه را از صافی ریزتر عبور دهید تا تخمه های گوجه گرفته شود.

با قرار دادن گوجه در آفتاب گوجه حالت گندیدگی میگیرد. که باعث ترش شدن آن می شود و البته چون به آن نمک زدید و روزی یکبار آن را ورز می دهید کپک نمی زند.

۳- حالا آب و گوشت گوجه را روی حرارت زیاد قرار دهید.

۴- وقتی آب گوجه شروع به جوشیدن کرد. حرارت را متوسط کنید. نباید درب ظرف را بگذارید تا آب اضافی آن بخار شود و کم کم غلیظ شود. هر نیم ساعت یکبار هم رب گوجه را بهم بزنید تا ته نگیرد.

خیلی مواظب باشید در تهیه رب گوجه اگر گوجه ته بگیرد بوی سوختگی همه رب را می گیرد.

۵- نشانه رسیدن رب گوجه خانگی  همانطور که در روش قبل هم گفتم، این است که رب شروع به جوشیدن با صدای بلند مثل مواد مذاب می کند. این حالت نشانه این است که رب گوجه شما رسیده. حرارت را کم کنید تا ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دیگر هم بجوشد و خوب غلیظ شود.

و مثل روش تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه در پخت رب گوجه آفتابی هم  برای اینکه رب دیرتر خراب شود به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه!) حدود یک قاشق غذا خوری روغن مایع به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه حرارت رب را خاموش کنید. ( این راهکار دلخواه است و می توانید روغن نزنید. اما روغن کمک می کند رب دیرتر خراب شود. )

توجه: اگر دوست دارید رب گوجه خانگی که درست کردید سفت شود. حرارت گاز را خیلی کم کنید تا رب در حال جوشیدن به بیرون پرتاب نشود. با این روش ۳۰ دقیقه بعد از رسیدن رب، باید آن را بجوشانید تا کاملاً سفت و غلیظ شود. فقط هر ۵ دقیقه رب را از ته قابلمه بهم بزنید تا ته نگیرد.

ولی اگر بخواهید کاملاً رب سفت و بدون آب شود در آخر یک روش خوب برای گرفتن آب کامل رب گوجه را خواهم گفت.

حتما بخوانید: ۳ روش عالی برای درست کردن سس گوجه یا همان کچاپ با رب و گوجه تازه

۳- طرز تهیه رب گوجه خانگی با مخلوط کن یا با دستگاه آبگیری گوجه

این روش هم مراحل آن مانند روش اول است :

۱- آب گوجه را با استفاده از دستگاه آب گوجه گیری می گیرید یا گوجه های چند قسمت شده را داخل مخلوط کن بریزید تا خوب له شود.

۲- مواد را از صافی با سوراخ های ریز رد کنید. تا تفاله ها، پوست و تخمه های گوجه گرفته شود. وقتی با دستگاه آب گوجه را می گیرید برای اینکه دانه های گوجه از آب گوجه جدا شود، حتما آب گوجه را هم صافی کنید.

به آب گوحه نمک اضافه کنید. آن را بچشید کمی که نمک دار شد، کافی است. چون بعد می جوشد و غلیظ می شود.

۳- آب گوجه را روی حرارت زیاد قرار دهید. وقتی شروع به جوشیدن کرد. حرارت را کم یا متوسط کنید و درب قابلمه را نگذارید تا آب اضافی آن بخار شود و غلیظ شود. هر ۱۵ تا ۱۰ دقیقه یکبار رب گوجه را از ته قابلمه بهم بزنید تا ته نگیرد. اگر ته بگیرد طعم رب بد می شود و بوی سوختگی می گیرد.

۹- باید صبر کنید تا رب شما برسد. نشانه رسیدن رب گوجه خانگی این است که: رب شروع به جوشیدن با صدای بلند حالت ترکیدن می کند. مثل مواد مذاب. در این حالت رب رسیده.  در این مرحله باید حرارت را کم کنید تا ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دیگر هم بجوشید و خوب غلیظ شود.

به ازای هر یک کیلو رب گوجه خانگی حدود یک قاشق غذا خوری روغن به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه رب حرارت رب را خاموش کنید. تا رب دیرتر خراب شود. این راهکار دلخواه است و می توانید از آن صرف نظر کنید. ولی این روش کمک می کند رب دیرتر خراب شود.

حتما بخوانید: یک ترفند فوق العاده برای تمیز کردن مخلوط کن

چه زمانی متوجه شویم رب گوجه رسیده و آماده شده ؟

۱- روش اول رو قبلاً هم در توضیح روش های تهیه رب گوجه خانگی گفتم که رب گوجه شروع به جوشیدن با صدای زیاد، مانند انفجار می کند و مثل مواد مذاب به بالا پرتاب می شود.

۲- روش دوم این است که بعد از پخت کامل رب گوجه مقداری از رب را داخل قاشق یا ملاغه بریزید آن را کج کنید. اگر کناره های رب داخل قاشق حالت زردی و آبکی نداشت، یعنی رب آماده شده. وگرنه اگر حالت آبکی زردرنگ دارد یعنی هنوز رب آب دارد و کاملاً غلیظ نشده و هنوز نیاز به جوشیدن دارد. اگر الان آن را بردارید بعداً زود خراب می شود.

روش نگهداری از رب گوجه 

برای جلوگیری از کپک زدن و خراب شدن رب گوجه خانگی هنگام درست کردن رب گوجه باید نکاتی را رعایت کنید که البته در توضیحات بالا به اکثر آنها اشاره کردم. ولی برای یادآوری و تأکید دوباره آنها را تکرار می کنم:

۱- رب گوجه باید حتی المکان غلیظ باشد و برسد. رب اگر به غلظت کافی برسد تا مدت ها کپک نمی زند و سالم می ماند.

۲- برای نگهداری رب بهتر است از ظروف شیشه ای استفاده کنید. اینکار علاوه بر اینکه سالم تر است باعث می شود رب دیرتر خراب شود.

۳- ظرفی که رب را قرار است در آن بریزید باید کاملاً خشک و تمیز باشد.

۴- بعد از تهیه رب گوجه روی رب را روغن بریزد تا هوا وارد رب نشود و رب کپک نزند. بهتر است روغن جامد آب کنید و روی تمام شیشه های رب بریزید. روغن باعث می شود هوا به داخل شیشه نفوذ نکند.

۵- در هنگام پخت رب گوجه خانگی همانطور که در روش های مختلف پخت رب گوجه هم توضیح دادم، در آخرین مرحله پخت و بعد از رسیدن رب گوجه باید به  رب روغن اضافه کنید تا ماندگاری رب افزایش یابد.

۶- درب ظرف رب باید کاملاً محکم شود تا جلوی ورود هوا به آن گرفته شود.

۷- بعد از پختن رب گوجه و ظرف کردن رب، ظرف رب را یک شبانه روز برعکس از طرف درب ظرف قرار دهید تا هوای داخل شیشه کاملاً از ظرف خارج شود.

۸- به رب گوجه در هنگام پخت نمک بزنید تا مانع از خراب شدن رب شود.

۹- ظرف رب را در جای خنک قرار دهید.

۱۰- برای برداشتن رب همیشه از قاشک تمیز و خشک استفاده کنید و بعد از برداشتن مقدار مورد نیاز خودتون درب رب را زود ببنید تا خیلی با هوا تماس نداشته باشد.

۱۱- اگر رب در یک ظرف بزرگ است، بهتر است آن را به ظرف های کوچکتر تقسیم کنید و روی هر ظرف را روغن بریزید تا دیرتر خراب شود. ظرف که کوچک باشد زودتر مصرف می شود در نتیجه خراب نمی شود.

۱۲- وقتی رب را باز می کنید باید حتماً آن را در یخچال قرار دهید تا خراب نشود.

۱۳- یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از خراب شدن رب گوجه و سیاه و کپک زدن آن این است که آب رب گوجه تا می شود گرفته شود. در ادامه یک روش ساده و خوب برای گرفتن آب رب را بهتون معرفی خواهم کرد.

حتما بخوانید: نکات طلایی و روش درست کردن ماست خونگی سفت و خوشمزه

چیکار کنیم رب خوشرنگ شود؟

۱- برای درست کردن رب گوجه خوشرنگ و خوشمزه از گوجه های قرمز رنگ و گوشتی استفاده کنید. گوجه های تابستان رب خوشرنگ تری نسبت به گوجه های پاییزی و زمستانی می دهند.

۲- در  تهیه رب گوجه در مرحله آخر جوشیدن رب، با اضافه کردن روغن به رب علاوه بر اینکه رب خراب نمی شود؛ موجب خوشرنگ شدن رب می شود.

تجربه من : من خودم بیشتر مواقع برای پخت رب گوجه از روش اول یعنی جوشاندن گوجه استفاده می کنم. اما رب روش دوم یعنی رب آفتابی هم طعم ترش و خوبی می گیرد. روش سوم را هنوز امتحان نکردم اما از دوستان شنیدم این روش هم خوب می شود و چون از دستگاه آبگیری استفاده کردید کار شما آسان تر هم می شود. کاملاً به سلیقه شما بستگی دارد کدام روش را انتخاب کنید ولی هر ۳ روش عالی هستند.

اینم از رب گوجه ای که من به تازگی با روش جوشاندن گوجه درست کردم. به ازای ۱۳ کیلو گوجه من ۵ عدد شیشه ۷۰۰ گرمی رب گوجه درست کردم. رب خونگی که من درست کردم عالی شد هم طعم خوبی داشت هم رنگ عالی؛ البته من وقتی رب رسید بعد از ۱۵ دقیقه آن را خاموش می کنم و اجازه نمیدم خیلی غلیظ بشه که این کاملاً با ذائقه و سلیقه شما بستگی داره. امیدوارم رب گوجه ای که شماهم درست می کنید هم عالی بشه.

این رب که در تصویر می بینید من هنوز آب آن را نگرفتم که در ادامه خواهید دید وقتی آب آن را می گیرم، چقدر غلیظ می‌شود.

۱-برای گرفتن آب رب گوجه بطور کامل چیکار کنیم؟

یکی از روش هایی که بعد از درست کردن رب گوجه خانگی برای نگهداری طولانی مدت رب گوجه می توانید بکار ببرید این هست که: تمام آب رب گوجه را بگیرید تا رب گوجه مانند رب های بیرونی سفت و غلیظ شود.

وقتی آب رب را بگیرید اگر رب گوجه را داخل یخچال هم نگذارید و در جای خنک و تاریک نگهداری کنید تا مدت ها سالم می ماند و کپک نمی زند.

اگر رب گوجه بعد از رسیدن زیاد روی حرارت بماند، سریع ته می‌گیرد و می‌سوزد؛ بنابراین برای گرفتن آب رب گوجه من این ترفند رو استفاده می‌کنم:

یک پارچه نخی تمیز را داخل آبکش که زیر آن یک قابلمه یا تشت گذاشته‌اید، قرار دهید و رب گوجه را داخل آن بریزید. با یک ملاغه یا کف گیر رب را جابجا کنید. خواهی دید در عرض ۵ الی ۱۰ ذقیقه تمام آب رب گرفته می شود.

بعد رب را در شیشه بریزید روی آن را کمی روغن بریزید و شیشه را برعکس یک شب تا صبح قرار دهید.

با این روش چون رب اصلاً آب ندارد دیگر کپک نمی زند.

اینم از رب گوجه من که در آفتاب درست کردم و آب رب را هم به روش بالا گرفتم:

برای خوشمزه‌ تر شدن رب گوجه و ماندگاری بیشتر رب چه راهکارها و تجربیاتی دارید؟ لطفاً نکات و تجربیات خود را در مورد درست کردن رب گوجه خانگی با من و همه کسانی که این پست را می‌خوانند، در میان بگذارید.

پیشنهاد می کنم مطالعه این مطالب را هم از دست ندهید:

چگونه رب گوجه درست کنیم